vrijdag juni 7, 2024

De tv wereld achter de schermen

Vanmiddag presenteerden Bart in ‘t Hout & Eric Eljon hun nieuwe onthullende boek. De waarheid achter de verhalen. Toen #Metoo nog niet bestond geeft een even onthullende als humoristische inkijk in de Nederlandse televisiewereld. Achter de glitter en glamour van het beeldscherm gaat namelijk ook een minder sprookjesachtige wereld schuil: de haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroep-bestuurders, het egoïsme van tv- presentatoren, de altijd op winst beluste commerciële mediabedrijven en natuurlijk de seksuele buitensporig-heden, waaraan Hilversum de twijfelachtige bijnaam ‘het Gooise matras’ heeft verdiend.

Samen met hun hebben we SBS groot gemaakt..

Hier kun je het boek bestellen!

 

De Presentatie was in handen van Gallyon van Vessum.

 

zaterdag mei 25, 2024

A True Love Story… Roelof Hemmen & zijn Marjon

Deze week in Nouveau

Een hoeve in Brabant. Kippen scharrelen rond, labrador Cash ligt loom in de zon en grote Zwitserse sennenhond Vlie houdt de wacht bij de poort. Er prijkt een jadegroene Land Rover uit 1979 onder de bomen. We zien een moestuin, een bloementuin, een kas en comfortabele zitjes, als eilandjes verspreid over het gras, wachtend op hun moment in de zon. De woonkeuken in de aangrenzende boerderij is enorm. Er brandt een vuur in de kachel en du moment dat de koffie voor onze neus verschijnt mag de notencake uit de oven………

vrijdag mei 24, 2024

Zo ver is AI qua voice-overs

Big Bad AL Lagarde!!

Wat je nodig hebt is een clean ingesproken tekst van ongeveer 1 uur door de stem die je wilt clonen. Dit wordt dan in de computer middels AI qua sound gefabriceerd.

Wat ook van essentieel belang is is dat je de intonatie van de stem goed na kan doen en dat een echte voice de tekst inspreekt. Je kunt dus (nog) niet zonder een stem voor het timbre. De computer kan niet zelf klemtonen leggen en emotie produceren.. Een boek inlezen duurt dus net zo lang, alleen kan je de stem veranderen. Mijn held Alfred Lagarde kan ik qua intonatie redelijk nadoen..En dan is dit het resultaat.

Dit is een originele opname uit 1987!

zaterdag januari 6, 2024

Exclusief bij ons

 

Het is dagelijkse kost. Een tsunami aan mails, waarin mensen claimen een professionele voice-over te zijn. Je zult maar een opdrachtgever zijn die dan een keuze moet maken. 

Is het wel echt zo? Kun je erop rekenen dat de geluidskwaliteit en intonatie aansluiten bij jouw productie? Wat is een redelijke prijs? Een bijna onmogelijke opgave om dan de juiste beslissing te nemen.

Om die reden ben ik  begonnen met een site met de meest exclusieve voice-overs. Hierbij geef ik de garantie dat het gaat om de beste mensen uit het vak. Zelf waak en adviseer ik over alle aspecten. Voor elke productie is de juiste stem te vinden en je hoeft dus niet meer door die hele brij op internet heen. 

Tevens zorg ik ervoor dat de stemmen hun honorarium op tijd ontvangen zodat er blije mensen achter de microfoon zitten. De meesten hebben ook hun eigen studio, al zijn ze bijna altijd bereid om bij je langs te komen. Tevens streven we er naar dat stemmen zo veel mogelijk met hun stem bezig zijn , en niet met tarieven en overeenkomsten. Dat doen wij wel. Zo streven we naar stem- en klanttevredenheid. Ook kan altijd worden uitgeweken naar onze studio en coach ik stemmen en presentatoren. Kortom, we komen er altijd samen uit! 

vrijdag januari 5, 2024

Op Afstand

 

Met enige jaloezie kijk ik vaak naar Amerikaanse voice-overs die daar echt sterren zijn. Niet van: o ja we hebben nog een stem nodig, maar behorend tot de elite.

Een paar jaar geleden hebben de grote stemmen aldaar besloten alleen nog maar vanuit huis te werken. Dus niet voor drie zinnen een paar uur in de auto, maar gewoon vanuit hun eigen studio om daarna weer door te gaan met de volgende klus.

Ik weet zelf nog dat ik voor een paar zinnen met Ferry Maat en Meta de vries een hele dag naar den Helder moest voor deze video..

Tot ik rond 2000 na een flinke sneeuwbui met Hart van Nederland belde om mee te delen dat ik die avond thuis insprak. Thuis? Hoe dan? Een schokgolf ging over de redactie.

Terwijl het eigenlijk helemaal geen probleem vormde. Het enige was dat niemand in Nederland dat nog deed. Uiteraard ging het vlekkeloos en werd het daarna vaak de normale gang van zaken. Zelfs tijdens mijn huwelijksreis op Mallorca was het heel normaal dat ik dagelijks rond een uur of elf even het zwembad verliet om een kwartiertje promo’s ‘live’ in te spreken met Amsterdam via Source Connect. Een programma dat ook de standaard is in Amerika.

Nu is het vaak zo dat ik gewoon mijn telefoon op speaker zet zodat de klant op afstand mee kan luisteren en binnen no time zijn ingesproken tekst in de mail heeft.

Dit is het verhaal van de legende Don Lafontaine, bekend van ‘In a World’,

Michiel Koudstaal
Eigenaar/stem Voxcast

vrijdag januari 5, 2024

Stemcarrière

Als klein kind was ik al geïnteresseerd in geluid en radio. Op mijn tiende bouwde ik een geïmproviseerde geluidsstudio op zolder. Leuk als je ouders en zusje luisteren, maar ik wilde meer! Dus schroefde ik tot grote schrik van de buurt een vlaggenstok tegen de erker die diende als antennemast voor mijn zelfgemaakte zender. Mijn illegale radiostation was een feit.

Via via kwam ik op mijn 13e terecht bij de lokale radiozender Digitaal Hit FM in Baarn, waar ik al snel mijn eigen programma kreeg op zondagmorgen. Na veel oefenen, met wisselend succes, verhuisde ik daar vervolgens naar de vrijdagavond. Concurreren met mijn idolen Curry & van Inkel leek me toen niet zo’n probleem.

Na het sturen van een demo naar Chiel van Praag bij Veronica werd ik aangenomen als aanstormend talent en was daar met name te vinden in de JPR’s (jingle production rooms). Totdat Erik de Zwart mij op een dag een, achteraf gezien, een heel belangrijk advies gaf: ga eens naar MultiVoice. Dat was toen het enige stemmenbureau in Nederland waar iedereen zijn stemmen boekte. Daar begon mijn betaalde carrière als voice-over, op mijn veertiende.

Na het inspreken van vele producties in Nederland reisde ik ook naar het buitenland om in Londen in te spreken. Met veel plezier denk ik terug aan mijn tijd als zenderstem van NBC in Londen. Een lange periode als stem van Hart van Nederland SBS6, de Telegraaf  volgde. Net zoals programmans bij RTL,  honderden bedrijfsfilms en duizenden commercials. Sinds mijn 17e run ik met veel plezier mijn eigen stemmenbureau Voxcast. Kijk eens op deze pagina.

Michiel Koudstaal
Eigenaar/stem Voxcast

 

donderdag januari 4, 2024

Lange weg te gaan……

 

Dagelijks ontploft mijn mailbox met demo’s van mensen die zeggen gediplomeerd voice-over te zijn en klaar zijn voor het grote werk. Meestal is het antwoord daarop helaas nee.

De serieuze cursussen worden gegeven door enkele mensen die na vijf minuten al het advies geven om ermee door te gaan of een andere hobby te gaan zoeken. De rest is vaak geldklopperij met als beloning een ‘diploma’, lees: een brevet van onvermogen. Om een goeie voice-over te worden, heb je een lange weg te gaan. En zelfs met een goede stem ben je er nog lang niet.

Tegenwoordig is het essentieel om ook enigszins technisch onderlegd te zijn. De apparatuur is niet meer zo prijzig, maar hoe ga je ermee om? En heb je een ruimte die niet galmt? Tegenwoordig zijn er voor dat laatste cabines te koop waarin je je microfoon en laptop kunt plaatsen.

Maar het moeilijkste is acquisitie. Als je op internet kijkt, word je als klant tureluurs van alle sites met mensen die claimen volleerd voice-over te zijn. Het is niet meer zo dat je een mooi geluidsfragment maakt, dit rondstuurt via de mail en dat de opdrachten binnenstromen. Er komt ook zeker geluk bij kijken. Want die mails vormen een dagelijkse tsunami waar een studio of bureau zich doorheen moet worstelen.

Toch zou ik zeggen: laat je niet ontmoedigen en ga je droom achterna. Het is een prachtig vak!

Michiel Koudstaal
Eigenaar/stem Voxcast